Geen circus zonder een beetje risico, maar binnen de sector groeit het besef dat spektakel hand in hand gaat met veiligheid en preventie. Parallel aan de volgende editie van MAD Festival organiseren we daarom van 10 tot 12 april 2024 samen met Circuscentrum de conferentie 'Circus - a safe(r) space for danger'.

De conferentie richt zich op de (inter)nationale circuswereld en belicht drie soorten veiligheid die onmiskenbaar verweven zijn, zowel binnen de circusateliers als voor artistieke makers: technische, fysieke en psycho-sociale veiligheid. Met welke veiligheidsuitdagingen kampt de circussector en hoe proberen verschillende pionnen daarop in te spelen? Wat is er nodig om voldoende op gevaar te kunnen anticiperen, zonder uit het oog te verliezen dat uitdaging en experiment - en dus ook de nodige risico's - net zijn wat circus zo boeiend maakt?

Een ketting is niet sterker dan de zwakste schakel, en dus is veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid. We bekijken hoe de sector zijn krachten kan bundelen om samen te werken aan een veilige en inclusieve omgeving voor alle betrokkenen: personeel, partners en beoefenaars.

Iets voor jou?

Ben je actief in de circussector en heb je een uitgesproken mening of good practice te delen? Of je nu meer bezig bent met innovatieve riggingtechnieken, een nieuwe aanpak hebt ontwikkeld in blessurepreventie of een expert (aan het worden) bent in het creëren van ruimtes waar seksisme en intimidatie geen kans krijgen: we nodigen je uit om je visie, aanpak en leerinzichten te delen. Ontdek de oproep naar posters over veiligheid in circus. Dien je idee ten laatste 30 januari in! 

Op de hoogte blijven over de conferentie? Vul dit formulier in en je krijgt als eerste te horen wanneer het programma af is of vanaf wanneer de inschrijvingen starten.

'Circus - a safe(r) space for danger' is een samenwerking tussen MAD Festival, Circuscentrum en Ell Circo D'ell Fuego, met steun van FEDEC, Circostrada, EYCO en Caravan Circus Network en sponsoring van Flanders State of the Art.