Het festivalhart van een circusfestival? “De bar!”, vinden broers Vincent, Simon en Cédric van circusgezelschap Collectif Malunés. Op MAD Festival laten deze creatieve bruurs je in een sfeervol ingerichte circustent proeven van hun zelfgebrouwen bier: BRUUR, la bière des frères.  

“Noem het een uit de hand gelopen hobby”, lacht Vincent, de jongste van de vier broers Bruyninckx. In 2009 richtte hij samen met zijn broer Simon circusgezelschap Collectif Malunés op (vorig jaar nog op MAD te zien met We agree to disagree).

Tien jaar later schakelden ze hun oudste broer Cédric in voor een nieuw project: hun eigen bier - BRUUR - brouwen, een IPA met citrustoets. Dit jaar runnen ze opnieuw de bar op MAD Festival, waar je datzelfde bier (én hun eigen gestookte gin) kan proeven. 

Een bar die circus ademt
“We zijn zelf 70% van het jaar op tournée”, legt Vincent uit. “Daar zien we hoe de bar vaak het festivalhart wordt. Toeschouwers, artiesten, jong en oud ontmoeten er elkaar. We willen dit centrale plekje wat identiteit geven.” Die centrale plek komt in dit geval in een tijdelijk ongebruikte circustent, die ze omtoveren tot een sfeervolle bar. 

Het barconcept van de broers is een manier om hun tot hiertoe succesvolle BRUUR-verhaal verder te zetten. “In 2019 begonnen we bier te brouwen”, legt Vincent uit. “Iets later stookten we onze eigen gin. De reacties waren enorm positief, dus we vergrootten onze productie. Maar we willen graag commerciële supermarktketens vermijden en zo dicht mogelijk bij de culturele sector blijven. Denk aan lokale bioscopen, culturele centra, de naaiclub van de bomma, festivalletjes, … Met succes: in 2022 slaagden we erin 80% in de culturele sector te verkopen.”

Waar is de bar?
Dorst gekregen van dit verhaal? In het MAD Café proef je naast het bier van BRUUR ook biologische limonades, sappen, warme dranken, wijn, cocktails en een paar snacks. De bartent bevindt zich op het festivalterrein op het Asiadok-Westkaai