MAD heeft een dubbele missie: we ondersteunen opkomende circusartiesten en verwelkomen graag ook een breed publiek in het fascinerende universum van circus. MAD(e) in Antwerp. MAD about circus.

Als circusplatform bieden we het hele jaar door residenties en masterclasses aan, om aanstormend circustalent te ondersteunen. Tijdens ons jaarlijkse vierdaagse festival, gekoppeld aan een internationale acrobatenconventie, nodigen we iedereen uit om te komen proeven van de circusgekte. Veilig van tussen het publiek, of actief tussen de coulissen.

MAD trekt ten strijde, voor het jong geweld en de oude garde. Met in het vaandel: a circus state of mind. Deze vijf pijlers vormen de basis van MAD's missie. 

1. Een scherp randje

MAD Festival brengt het nieuwste en spannendste circus van Antwerpen, Vlaanderen en het buitenland. We serveren voorstellingen die een breed publiek beroeren én hebben een zwak voor innoverend materiaal, van eigenzinnige artiesten die hun nek durven uit te steken. MAD durft en verrast.  

2. Workshops en trainingen

Introductielessen, een specialisatieworkshop, technische training of gastlessen? Op onze internationale circusconventie bieden we een waaier aan workshops en trainingen aan voor jong circusgeweld uit heel Europa. De conventie vindt plaats tijdens het vierdaagse MAD Festival. Jonge acrobaten, jeugdcircussen en (semi)professionele circusartiesten kunnen zich hier op hun eigen niveau bekwamen, omringd door docenten van circusateliers en hogescholen. Zo leggen jonge makers meteen het eerste contact voor toekomstige samenwerkingen. 

3. Professioneel programma

MAD zet in op een programma voor professionals, met onder meer artist talks en in 2024 zelfs een heuse internationale conferentie over veiligheid. Het doel? Ontmoeting en verdieping stimuleren. En in één moeite mee het Antwerps en Vlaams circusnetwerk meer op de kaart zetten. Zo springt circus sneller in het oog bij professionals en pers, in binnen- en buitenland. 

4. Generatie MAD

MAD creëert een plek waar de nieuwe circusgeneratie elkaar ontmoet en samen optreedt. Laatstejaarsstudenten aan hogescholen in binnen- en buitenland ontmoeten elkaar op MAD Festival, net voor ze de internationale podia bestormen. Klaar om generatie MAD te leren kennen? 

5. Warm welkom in de circuswereld

MAD wil de unieke sfeer van de circusscène zichtbaar maken – voor én achter de schermen. We creëren een ontmoetingsruimte tussen circusartiesten en publiek. De bezoeker wordt reisgenoot, gaat op ontdekking, krijgt een blik achter de schermen, en wordt deel van de circuswereld. Een universum vol energie en goesting, waar risico nooit veraf is. Een wereld die gastvrij, open, eerlijk en vrij is. 


Visie

MAD zet de artiest centraal en toont de kracht en het doorzettingsvermogen van de acrobaat, de creativiteit en de visie van de maker, de durf en de kwetsbaarheid van de circusartiest. Artiesten die hun lijf en leden in de weegschaal leggen om voor zichzelf en het publiek het onderste uit de kan te halen.  

MAD toont zowel het ambacht als het vernieuwende van het circus. Het festival brengt inspirerende voorstellingen en authentieke artiesten. Voorstellingen waar stevig aan is gewerkt en waarbij het bloed, zweet en tranen van het programmaboekje druipen. 

MAD inspireert, creëert, verbaast, versterkt, verzacht, ontroert, ontmoet, verbindt, onthult, verhult, ontdekt, toont, experimenteert, ontdekt, daagt uit, nodigt uit.

Kunstenlab

De circuswerking rond MAD Festival maakt sinds 2021 deel uit van het creatief platform Kunstenlab en deelt missie en visie.

Als we spreken over onze podia, hebben we het over Arenberg, OLT Rivierenhof en MAD Festival. Elk podium heeft z'n eigen dynamiek en focus. Arenberg richt zich in de eerste plaats op comedy en theater, OLT Rivierenhof op muziek en MAD Festival op de circuskunsten.

De volledige missie en visie van Kunstenlab vind je hier.