Het Cirkelgewelf ontstond in de creatieve breinen van Bert Beyens ('t Zoonlief Collectief) en Lieven Slabbinck (Divi-Divi). Ze bedachten het concept voor een cirkelvormige constructie die refereert aan de piste van het circus. Ze wordt opgebouwd tot een boogstructuur, geschikt voor circus- en klimtechnieken.

Liggend vormt het Cirkelgewelf een trefpunt waarop en waarrond toeschouwers verzamelen. Het gigantische metalen frame wordt samen met het publiek rechtgetrokken tot een 9 meter hoge constructie waarin een voorstelling ontstaat. 

MAD Festival en Festival Circolo (Tilburg, NL) sloegen de handen in elkaar en coproduceren het project. Het krijgt niet enkel vorm als installatie, maar biedt ook een leertraject aan circusartiesten in spe. Een groep jonge acrobaten onderzoekt de mogelijkheden van het Cirkelgewelf en gebruikt het om circus- en klimtechnieken op uit te proberen.

Het proces is nog volop aan de gang. Het Cirkelgewelf heeft al zijn geheimen nog niet prijsgegeven. Op de eerste editie van MAD Festival zal deze festivalcreatie het publiek ongetwijfeld van zijn sokken blazen. Wordt vervolgd! 

(Foto's: Jasper Léonard)